Wearables anno 2019

27-mei-2019

De mogelijkheden die technieken bieden groeien met de dag. Het is derhalve helemaal niet meer gek hedendaags als je niet van alles op de hoogte bent of misschien niet in hoever de techniek is gekomen sinds je er voor het laatst van hebt gehoord.

Een onderwerp waar dit voor veel mensen op van toepassing zal zijn is wearables.

Wearable devices zijn een volgende stap in de digitalisering van ons leven. Analoge klokken worden vervangen door smart-watches (en natuurlijk smart-phones) waarop de laatste emails, updates en notificaties te zien zijn.  Met andere wearables zoals Google Glass kan je zelfs je bril omtoveren tot always-on smartdevice.

Wat zijn wearables?

Wearables heb je misschien als term wel een keer voorbij horen komen. Maar voor de mensen die hier niet bekend mee zijn is het goed om toe te lichten wat we verstaan hiermee;

De term ‘wearable’ wordt gebruikt voor een groot aantal producten. Dat maakt het vaak wat lastiger om goed uit te leggen wat het daadwerkelijk inhoud.

Zoals de naam wearable al aangeeft, is het iets wat je draagt, een module (of computeronderdeel) en verbonden is met het internet en iets verder strekkend het Internet of Things (IoT) .

Nog steeds een best vrij algemene strekking zeker omdat de bijbehorende hardware (het computergedeelte) vele verschillende vormen aan kan nemen.

In feite gaat het om een intelligent apparaat wat je op of om lijf draagt, bijna als een verlengstuk van jezelf. Dit maakt het onderscheid tussen ‘gewone’ slimme apparaten en wearables soms ook wel een stuk onduidelijk.

Neem bijvoorbeeld de iPhone, wat normaal gezien niet gezien zal worden als een wearable. Maar als je deze tijdens het hardlopen om je arm bindt, waar het je stappen bijhoudt. Dan zou het, technisch gezien, wel een verlengstuk worden van je lichaam zijn – en vervolgens dus een wearable worden.

Wat kunnen wearables?

We hebben al een miniem voorbeeld gegeven bij het uitleggen wat nu een wearable is maar er zijn onzettend veel toepassingen van wearables. We hebben een aantal van de meest bekende implementaties hieronder aangegeven zodat je een goed beeld krijgt van waar we in 2019 met wearables staan.

Bekende wearables

De 10.001 slimme horloges

Apple Watch / Fitbit / Samsung Galaxy Watch / Pebble etc. daar zullen de meeste onbewust al wel bekend mee zijn. De “horloge markt” voor het gebrek aan een betere verwoording is enorm gegroeid en er zijn ontzettend veel spelers in deze markt. Qua mogelijkheden zullen veel mensen vooral denken aan de fitness trackers.

Maar een heel scala van producten gaat al stukken verder de medische kant op.

De 1.001 slimme brillen

Op gebied van brillen zijn er ook ontzettend veel spelers. Om er een aantal te benoemen; Oculus (VR), (generieke) Bluetooth brillen voor navigatie, muziek, bellen etc.,

Maar als je naar een medische toepassing kijkt waar misschien nog niet zoveel mensen van op de hoogte zijn laten we als voorbeeld eens Aria pakken (https://aira.io/).

Aira verbindt mensen die blind of slechtziend zijn, met een getrainde professionele agent die zich inzet voor verdere verbetering van hun dagelijkse ervaring – volledig handsfree-assistentie met één druk op de knop.

De tientallen camera’s

Als we zeggen GoPro dan hebben de meeste mensen al wel een beeld van waar we naar toe willen met dit item. Er zijn wearables bedoeld voor streaming, beveiliging, video opnemen onder moeilijke situaties en ga zo maar door.

Minder bekende wearables

SOS-Alarmen

Maar als je een keer meer de veiligheidskant op denkt kun je ook denken aan zaken zoals een Emergency Personal Alarm. Deze komen in veel vormen en maten (zie bijvoorbeeld; https://www.amazon.com/JIMITE-Personal-Emergency-Self-Defense-Elders-Black/dp/B07M688J7S)

Als je ooit door een gevaarlijk deel van de stad moet reizen of als je gewoon geen goed gevoel hebt over je omgeving, kan dit een oplossing voor jou zijn. Het wordt bevestigd met een karabijnhaak; het enige dat je hoeft te doen is stevig aan te trekken en het alarm klinkt.

Wat er dan volgt is ongeveer hetzelfde volume als een brandalarm of een sirene van een politie en dat persoonlijke SOS-alarm is misschien net genoeg om een aanvaller af te schrikken.

Postuur corrigerende toepassingen

Om even een keer een heel andere kant op te gaan; Een wearable die niet voor de hand ligt is bijvoorbeeld een postuur corrigerende sensor zoals de UPRIGHT PRO – Smart Wearable Posture Trainer (https://www.apple.com/shop/product/HLL92ZM/A/upright-go-posture-trainer)

Kortom er is ontzettend veel mogelijk op gebied van wearables.

Ontwikkelen van een wearables

Het ontwikkelen van een wearable klinkt enorm exotisch maar in veel gevallen is het slim omgaan met de eigenschappen van de wearable in combinatie met een (vaak medisch gefocuste) app.

Maar het ontwikkelen van apps die geschikt zijn  voor wearables brengt nieuwe uitdaging met zich mee zoals;

  • Extra aandacht voor de interface is noodzakelijk. Dat komt door het kleinere scherm of de aparte design. Je moet goed bepalen welke informatie essentieel is.
  • Ander platform; hoewel Android Wear bijvoorbeeld bijna hetzelfde is als het ontwikkelen van normaal Android zijn er toch kleine verschillen waarmee je rekening moet houden
  • Een wearable heeft beduidend minder input opties; bij Google Glass geef je bijvoorbeeld (nu nog) alleen stem commando’s, hier moet je de interface op aanpassen zodat die nog steeds duidelijk en intuïtief is voor de gebruikers.

LanthopusX en wearables

Als LanthopusX houden de markt voor wearables nauwlettend in de gaten omdat we ook op gebied van apps ontwikkelen op de hoogte willen blijven.

Ben jij als klant opzoek naar een partij welke op gebied van apps met jou kan samenwerken om je eigen wearble in de markt te zetten? Dan horen we dat natuurlijk graag zodat we samen met je van concept tot realisatie kunnen komen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!