Nepwebshops – Herkennen en er mee omgaan

08-mrt-2018

Op het web is nagenoeg alles mogelijk maar dat brengt stiekem ook de nodige risico’s met zich mee. Als we kijken naar het aantal nepwebshopss kunnen we stellen dat dat enorm explosief gegroeid is de afgelopen jaren.

Er zijn geen exacte cijfers bekend maar ze lijken sneller dan authentieke webshops uit het niets te verschijnen (en soms ook weer te vertrekken).

Hoe herken je een nepwebshop?

Hedendaags zijn nepwebshops vaak niet eens meer te onderscheiden van echte webshops.
Als je er iets bestelt, dan ben je je geld vaak gewoon kwijt.

Dat is een enorm vervelende strekking om te maken maar het is voortaan zo. Waar je wel op kunt letten is goed gebruik van de Nederlandse taal qua uitingen, omschrijvingen etc.

Maar hoe zorg je ervoor dat ze niet met jouw euro’s aan de haal gaan?

Het eerste dat je kan doen is checken of het webadres van de webshop wel klopt.
Veel nepwebshops zullen adressen hebben die heel erg lijken op die van een wel betrouwbare webshop. Maar daar houdt het goed opletten niet op, kijk ook goed naar de naam van een shop. Een naam die erg lijkt op een bekende winkel hoeft namelijk geheel niets van doen te hebben met de echte naam.

Een tip vanuit de Fraudehelpdesk; Kijk ook naar de samenhang van naam van de webshop en de producten die ze aanbieden. Om een praktijkvoorbeeld te geven; SlagerijTwente welke schoenen verkoopt … is niet logisch en dus zeer mogelijk een nepwebshop.

Het begint allemaal bij zelf alert zijn en blijven.

Wees kritisch hoe je webshop overkomt!

Laat ons je webshop analyseren!

Maar stel het lijkt allemaal goed dan is er een gouden strekking; als iets te goed om waar te zijn lijkt dan is het dat vaak ook. Daarmee doelen we ook op prijzen. Dat er een keer een actie is en dat het een paar tientjes op de prijs kan schelen, dat is aan te nemen maar acties waarbij producten voor honderden euro’s of een fractie van de prijs worden aangeboden is nagenoeg altijd een teken op ervan af te zien.

Doe altijd goed research en kijk ook naar prijsvergelijkingen om een goed beeld te hebben van dergelijke prijsstellingen.

Reviews, keurmerken en checks

Als je niet zeker weet of een webshop nep is, zoek even wat reviews van de winkel op Google, Trustpilot en dergelijke instanties. Als je daar al merkt dat men niet te spreken is of aangeeft dat het louche is dan weet je waar je aan toe bent.

Kijk buiten de echte review website ook naar ervaringen in combinatie met het merk / de webshops. Soms hebben partijen namelijk geen reviews maar kun je er wel ervaringen omtrent vinden.

Blijf ook daar alert bij; er zijn genoeg voorbeelden waarbij een bedrijf alleen maar 5 ster reviews heeft maar het nog steeds geen zuivere koffie is. Let op grammatica, vaak kun je daaruit wel opmaken of de reviews authentiek zijn of niet. Let ook op of de reviews niet iedere keer dezelfde strekking hebben.

Haal tevens bij twijfel de betreffende webshop door Thuiswinkel.org en Webwinkelkeur.nl. Op die manier kun je vaak snel beoordelen of een webwinkel echt is.

Ga niet alleen uit van het keurmerk op de site van de webshops; dit is makkelijk te faken haal ze echt door de checks van de nodige instanties heen.

Kijk verder naar zaken zoals HTTPS; wat in Nederland een wettelijke vereiste is voor een webshop. Kijk naar contactmogelijkheden. Neem bijvoorbeeld bij twijfel contact op om te kijken hoe men reageert (als ze al reageren)

De website van de politie heeft een check waarmee je de gegevens van de gegevens van de verkoper kunt controleren. Hiermee kun je ontdekken of een webshop /verkoper al onderzocht wordt voor oplichting.

Betaalmethodes controleren

Op nepwebshops zie je vaak ook minder bekende betaalmethoden terug. Denk aan zaken zoals betalen via bitcoin / e-currency, maar ook minder bekende varianten zoals Western Union bijvoorbeeld. Dat zijn in Nederland en de Benelux niet echt gangbare betaalmethodes.

Onzeker maar wil je toch de sprong wagen?

Omdat het totaal voorkomen dat je er ook maar 1 tegen komt relatief lastig is, omdat de partijen achter deze nepwebshops ook steeds slimmer worden, proberen we je in deze ookk toe te lichten hoe je ermee om kunt gaan.

Soms snappen we dat je toch de sprong wilt wagen. Doe dat dan op manier die zou veilig mogelijk is qua betalen.

Ga dan niet voor het gemak van iDeal, want geld overgemaakt via je betaalrekening krijg je waarschijnlijk niet terug als je opgelicht bent. Creditcards en Paypal bieden deze zekerheid wel; allebei geven ze je geld terug, als je er op tijd bij bent.

Maar je kunt een dergelijke situatie beter voorkomen dan moeten genezen. Wees daarom altijd alert, controleer de nodige zaken en kies voor een zo veilig mogelijke betaalmethoden.

Zorg voor vertrouwen bij je potentiële klanten!

Maak mijn webshop betrouwbaar!

Zelf een webhop beginnen?

Misschien zit je met de gedachte om zelf een webshop te beginnen. Daarbij wil je natuurlijk je uiterste best doen om te zorgen dat je bezoekers, en potentiële klanten, je webshop vertrouwen. Als je de strekkingen in dit item volgt kom je enorm ver.

Maar je kunt het laten ontwikkelen van je webshop ook over laten aan een partij met een enorme ervaring op het gebied van webshops zoals LanthopusX. Neem geheel vrijblijvend contact op om te kijken wat wij op webshop-gebied voor je kunnen betekenen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!