Het belang van waardering

25-nov-2019

Zoals een aantal van jullie vast al wel weten is het op 1 Maart, Nationale Complimentendag. Een dag die sinds 2003 in het leven is geroepen om meer bewust te worden van het belang van waardering.

Dit jaar volgt alweer de 16de officiële editie.

Geschiedenis Nationale Complimentendag

In 2003 zag Complimentendag voor het eerst het leven maar dat is dit jaar alweer een hele tijd geleden. Gedurende die periode heeft Complimentendag veel hoogtepunten reeds mogen beleven. Om een snel voorbeeld te geven; de Nationale Complimentendag is op de meeste ‘jaar- en scheurkalenders’ als Nationale dag opgenomen.

Omdat we het belang van het bezig zijn met deze dag onder de aandacht willen brengen hebben we een kort overzicht gemaakt van de groei die het concept mee heeft gemaakt.

De eerste jaren heeft het concept moeten groeien onder de algehele maatschappij maar na de beginjaren was het duidelijk dat de Nationale Complimentendag er een was welke blijvend terug zou blijven keren. Maar de vormen die het heeft aangenomen waren op voorhand niet te overzien.

Hoogtepunten Nationale Complimentendag

2007: Complimentensite gaat plat!

Na vijf jaar krijgt initiatiefnemer Hans Poortvliet erkenning voor zijn sympathieke initiatief: ieder jaar wordt voortaan vast op 1 maart Nationale Complimentendag gevierd! Door een overweldigend aantal bezoekers is de toenmalige website www.complimentje.nl platgegaan.

2008 – 2009; meer aandacht

In 2008 en 2009 viel de Nationale Complimentendag op respectievelijk een zaterdag & zondag. Twee dagen bij uitstek om stil te staan bij de 100.000 en ‘Vrijwilligers’ (2008) en de ‘Familie en Vrienden’ (2009).

2010; Meer groei

In 2010 groeide de aandacht voor de Nationale Complimentendag weer fors verder. Zo werd initiatiefnemer Hans Poortvliet gevraagd de beurs op Damrak 5 te openen, in het kader van de Nationale Complimentendag.

Partijen zoals MSN en SIRE kondigde speciale ‘aardige emoticons’ aan en de Nationale Complimentendag was het onderwerp tijdens de introductieronde bij het 1Vandaag verkiezingsdebat op Nederland 1.

2011: In Google van 12.000 naar 545.000 hits

Naast publicaties in vrijwel alle landelijke dagbladen, kreeg het onderwerp ook aandacht van de Wereldomroep, 3FM, Veronica, Radio 538, RTL4, Hart van Nederland, Jeugdjournaal, RTV Oost en zelfs tijdens het debat van de Provinciale Verkiezingen.

Op internet schoot het aantal ‘Complimentendag’ hits op Google in de weken rondom 1 maart van 12.000 naar ruim 545.000 en was #Complimentendag het ‘trending topic’ gedurende een aantal uur.

2012-2015: Animo groeit verder

In 2012 werd het initiatief World Compliment Day in het leven geroepen.
Het bedrijfsleven haakte via facebook op creatieve wijze massaal in. De groei via de Sociale Media was niet onverwacht, maar desondanks in omvang wel opvallend. Zo was #complimentendag op Twitter maar liefst 24 uur lang trending topic!

2017: World Compliment Day neemt vorm aan

De in navolging op Nationale Complimentendag in 2012 in het leven geroepen World Compliment Day, kreeg ook internationaal steeds meer aandacht. O.a. in de USA, België , Frankrijk, United Kingdom, India, Italië.

Voor meer informatie over de Nationale Complimentendag verwijzen we je gaarne naar; http://www.nationalecomplimentendag.nl/

Waarom groeit Nationale Complimentendag?

Gezien de korte geschiedenis kun je maar 1 ding stellen; de Nationale Complimentdag leeft meer dan ooit te voor.

De reden daarvoor is misschien wel enorm simpel;
“De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden”
En nee dit is niet iets waar wij mee gekomen zijn maar de Amerikaanse psycholoog William James (1842 -1910).

Hoe waar deze stelling wel niet is wijzen onderzoeken tot op de dag van vandaag nog steeds uit. Het verklaart waarom gebrek aan waardering inmiddels de nummer 1 reden is waarom werknemers ontslag nemen, vrijwilligers stoppen met hun belangrijke bijdrage aan onze maatschappij maar ook (privé) relaties stuk lopen.

Alhoewel je het gemis in een behoefte natuurlijk niet met 1 dag (extra) ‘aandacht’ kunt oplossen, kan het geen kwaad om er eens een dag meer bewust bij stil te staan. En niet alleen stil te staan maar er ook iets mee te doen!

Wat moet je doen met de Nationale Complimentendag?

Ten eerste je moet niets, geforceerd dingen doen op gebied van waardering uitspreken werken vaak averechts. Simpelweg omdat mensen het aanvoelen.

Het is daarnaast niet de bedoeling dat er producten worden aangeboden in combinatie met Nationale Complimentendag. Dan begrijp je het aspect van het concept Nationale Complimentendag verkeerd.

Het gaat niet om incentives het gaat om waardering!

Waardering zit hem in de kleine dingen die niet te koop zijn. Denk daarbij aan een persoonlijke en oprechte blijk van waardering voor het werk dat iemand verzet. We leven in zo een ontzettend drukke en daardoor vaak ook hectische tijd datj de focus zo vaak ligt op presteren presteren presteren!

Daar is niets mis mee indien er iets van een balans is op gebied van waardering. Maar als je nooit de tijd neemt om iemand een schouderklopje of andere vorm van waardering te laten voelen dan kan dat achter de schermen het nodige betekenen van hoe die persoon in zijn of haar vel zit. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

Bij LanthopusX ondersteunen we het gedachtegoed van de Nationale Complimentendag ten zeerste. Met die reden ook het nog meer onder de aandacht brengen. Maar we zouden het nog veel mooier vinden als het geregeld uitspreken van waardering, ook in deze tijd, meer een vanzelfsprekend iets wordt op de werkvloer als er goed werk wordt geleverd.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!